Porodične fotografije su odličan način da sačuvate lepe uspomene. Deca brzo rastu i ponekad se svima čini da su godine jednostavno proletele. Dobar obrazac za beleženje i čuvanje svih dragocenih trenutaka jeste periodično angažovanje fotografa, pravljenje porodičnih portreta i izrađivanje slika.

Bez obzira da li fotografije čuvate u prelepim porodičnim foto-albumima ili biste radije da ih pretvorite u umetnička dela na zidu u dnevnoj sobi, nema sumnje da je izrada fotografija praktičan i ujedno prelep način da dokumentujete porodičnu istoriju.

Ukoliko želite da uradite predivne slike na foto platnu ili foto-papiru i budete deo bajkovitog prizora kao iz časopisa ili sa Instagrama, ipak, morate da znate da je potrebna izvesna priprema za svako porodično fotografisanje. Kako da izaberete fotografa, lokaciju, rekvizite i poze? Na koji način da pripremite malu decu tako da kreiranje porodičnih portreta bude zabavno, a ne stresno? Pročitajte naše predloge i ideje.

Nadamo se da će vas ovo inspirisati da uđete u kadar i zabavite se!

 

Izaberite fotografa koji “ume s decom”

Prvi korak do fenomenalnih porodičnih fotografija jeste izbor fotografa. Postarajte se da pronađete fotografa koji je navikao da radi sa decom i porodicama ili, još bolje, fotografa čija su specijalnost porodične foto-sesije. Ovo može napraviti ogromnu razliku, ne samo u rezultatu i fotografijama, već i u kompletnom iskustvu.

Iako postoji mnogo profesionalnih fotografa, nisu svi dovoljno zabavni ni spremni da šarmiraju vaše dete i izazovu njegov prirodan osmeh (i smeh!). Dakle, potreban vam je profesionalac koji je strpljiv, pun razumevanja i pritom brz. Vašem detetu ili deci biće mnogo prijatnije i opuštenije pred fotoaparatom ako fotograf ume da razgovara i zna kako da ih nasmeje.

Porodično fotografisanje, naročito sa dvogodišnjacima i trogodišnjacima može da bude poprilično stresno, pa čak i zastrašujuće. Ne želite da zakupljen termin propadne, jer dete uplašeno plače i odbija da mu fotograf priđe kamerom, zar ne? Najbolje je da zatražite preporuke od prijatelja koji imaju decu i sjajne porodične portrete, a potom pregledate portfolio njihovog fotografa. To će vam pomoći da se odlučite i napravite pametan izbor.

Da li postoji idealno doba dana za fotografisanje?

Ako želite da porodične fotografije uradite u prirodi, odnosno na otvorenom, fotograf vam može preporučiti doba dana za fotografisanje. Premda je čuveni, magični “zlatni sat”, neposredno pre zalaska sunca najpoželjnije doba za fotografije, dobro razmislite da li je to idealno doba i za vašu porodicu. Naime, ako su vaša deca starijeg uzrasta i dobrog su raspoloženja u to vreme, onda možete da zakažete termin.

Međutim, ako imate dvogodišnjaka ili bebu koji su posle 18h već nervozni, jer je to njihovo vreme za večeru, čitanje priče ili toplu kupku, fotografisanje može da bude, u najmanju ruku, problematično. Mala deca su obično najotvorenija “za saradnju” na početku dana, pa iskoristite ovu priliku za sveža lica i optimistično raspoloženje tako što ćete rezervisati jutarnju sesiju. Starija deca mogu da podnesu kasnije sate, pogotovo u letnjim mesecima, kada su dani duži. Vi najbolje poznajete svoju decu, pa izaberite vreme koje odgovara vašoj porodici.

Razmislite o dnevnoj rutini i rasporedu vaše dece. Uzmite u obzir vreme za spavanje, obroke, nivoe energije i opšte raspoloženje u bilo koje doba dana. Obavezno izaberite vreme za porodično fotografisanje koje najbolje odgovara vašoj deci, bez obzira na svetlo. Dobar fotograf će moći da izabere lokaciju koja je sjajna u vreme koje odgovara vašim potrebama. Takođe, znaće kako da izvuče maksimum iz dostupnog svetla.

Ideje za porodične fotografije na otvorenom

Ako živite u blizini prelepog parka ili zgrade, iskoristite to na najbolji način. Porazgovarajte sa fotografom  o lokacijama. Možda ste prevideli obližnju šumu ili ne znate za neko divno mesto pored reke van grada. Dobar fotograf vam može predočiti sve prednosti okruženja i predložiti, pored lokaliteta u prirodi, i neke zanimljive zgrade i ideje za porodično fotografisanje na otvorenom.

Uz pomoć i sugestije fotografa o pozama i rekvizitima, dobićete sjajne rezultate – izrada fotografija i izbor najboljih slika biće pravi problem, jer ćete želeti da ih imate sve u porodičnom foto-albumu.

 

 

Zanimljive poze za porodične portrete

Ukoliko niste sigurni kako da se “namestite za slikanje”, imate tremu ili verujete da niste fotogenični, profesionalni fotograf može da vam pomogne da prevaziđete svaku od ovih barijera. Neke od zanimljivih ideja za porodične portrete na otvorenom jesu igranje sa vodom ili jednostavna šetnja parkom.

Ako ste zakazali sesiju tokom toplih letnjih meseci, nema boljeg načina da se vaša deca nasmeju, opuste i razgale od prskanja vodom. Dok se zabavljaju i smeju, fotograf će

garantovano imati mnogo prilika da uhvati njihove osmehe i sjaj u očima. Hoće li to biti slikanje kraj jezera, reke ili vaša bašta sa uključenom prskalicom – sasvim je svejedno. Dobićete minimum desetak odličnih fotografija sa ovom “temom”.

U jesenjim ili prolećnim danima, kada igranje sa vodom nije opcija, sjajna prilika za fotografisanje može da bude i neka uobičajena svakodnevna aktivnost kao što je šetnja parkom. Upoznajte fotografa sa porodičnom rutinom i pokušajte da se uskladite i zakažete sesiju tokom zlatnog sata u vašem omiljenom parku tokom jesenje sezone. Zapanjiće vas koliko jednostavne stvari mogu da ispadnu zadivljujuće lepe u objektivu profesionalca.

Vaš fotograf bi trebao biti u mogućnosti da vas uputi da pozirate, ali ne škodi ako imate nekoliko ideja na umu. U bezremenske i popularne poze ubraja se ona gde roditelji podižu dete uvis. Zapravo, to sve majke i očevi rade svakodnevno – podižu decu i to je momenat vredi uhvatiti kamerom.

Zagrljaji su takođe odlična “poza”. Kao simbol porodične sreće i zajedništva, svaki zagrljaj treba da se uslika. Dobar fotograf će sa puno uspeha napraviti fotografije u kojima se cela porodica grli – a zabava, smeh i kikotanje su prateće “nuspojave”.

Ne zaboravite ni na “fontanu poljubaca”. Uživajte u slatkom i srdačnom talasu ljubavi, gde tata ljubi mamu, mama ljubi dete, a dete ljubi bebu dok fotograf pravi fotografije vašeg života.

 

 

 

Fotografisanje na otvorenom – u urbanoj sredini

Foto sesije na otvorenom ne moraju da znače samo fotografije u prirodi. U nekim situacijama fotograf može da predloži i sjajne urbane lokacije – u vašem ili nekom obližnjem gradu. Možda postoji neka zgrada upečatljivog arhitektonskog stila, dvorac ili vila – napravite porodični izlet do tog mesta, zabavite se, doživite nezaboravno iskustvo i obezbedite predivne fotografije za porodični album.

Naravno, ne morate da se otisnete na dalek put da biste dobili prelepe slike. Šetnja gradom i obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti može da bude sjajan povod i scenografija za fotografisanje. Vaša deca će dobiti jedinstven podsetnik i sačuvano sećanje na grad u kome su odrasla.

Ukoliko pak nema autentičnih građevina u vašem okruženju, poslužite se jednostavnim trikom – kombinujte svetao zid neke zgrade za pozadinu sa rekvizitima koje želite.

Interesantne ideje za rekvizite

Mnogi roditelji odustaju od fotografisanja na otvorenom i u prirodi, jer u okruženju nemaju specifičnu niti zanimljivu lokaciju. Premda su slike u porodičnom domu i uopšte u zatvorenom jednako vredna uspomena, ne morate da se odreknete fotografija na prirodnom svetlu samo zato što mislite da će biti obične.

Naprotiv, u dogovoru sa fotografom čak i od najjednostavnijeg platoa u parku ili livade izvan grada možete napraviti jedistvenu pozadinu za porodične portrete. Profesionalni fotografi specijalizovani za fotografisanje porodica i dečjih proslava uvek imaju spremne rekvizite – bilo da je reč o velikom plišanom medvedu, dekorativnoj korpi u koju ćete spustiti bebu ili vozić za vašeg dvogodišnjaka.

Drveni vagon je zapravo jedan od onih slatkih i krajnje simpatičnih rekvizita za porodične fotografije. Možete smestiti dete u vagon ako je manje ili pak zadužiti starije da “vuče” mlađe na šinama. Deca će se zabaviti i igrati, a rezultat će biti prelepe porodične fotografije na kojima se svi spontano smeju.

Lak i nadasve uspešan način da se “začini” svaka fotografija na kojoj su deca jeste da koristite šarene balone. Ništa ne usrećuje dete više od balona, bez obzira da li je reč o jednogodišnoj bebi ili veseloj petogodišnjakinji. Prema tome, ako želite šarene, vesele fotografije i mnogo dečjih osmeha – baloni su pravi izbor.

Za stariju decu i školarce, dobar rekvizit može da bude tabla sa mnogo šarenih kreda. Za fotografisanje na otvorenom koristite manju tablu i pustite decu da crtaju, pišu i zabave se – dok fotograf “hvata” najbolje trenutke.

Još par saveta da bude još posebnije…

Kada se pripremate za porodično fotografisanje, lako se može desiti da previdite očigledno, kao što je na primer, odeća. Usklađivanje odevnih komada za sve članove porodice nije najnovija ideja, ali ako vam treba malo “modne” pomoći ili niste sigurni koja odevna kombinacija je najbolja za vašu porodicu – izaberite klasiku. Bele košulje ili majice i džins su dobar izbor, kao i flanelske košulje istog dezena.

Pokušajte da se držite šeme boja, sa 2-3 glavne boje i nekoliko neutralnih. Izbegavajte bilo šta sa logotipom ili podebljanom grafikom. Slojevi i dodaci pomažu u dodavanju “dubine”, pa tako prsluci, nakit, šeširi, šalovi i jakne i te kako mogu da ulepšaju fotografiju.

Ako ste odvažni ili želite unikatne fotografije, kostimi superheroja su definitivno način da dođete do željenog rezultata i usput se istinski zabavite.

 

 

 

Uhvatite nesavršenost

Roditeljstvo nije uvek savršena slika. U stvari, upravo su te svakodevne nesavršenosti deo života! Snimite ove dragocene trenutke sa svojom porodicom i napravite foto sesiju na kojoj je vaša porodica prikazana u svemu dobrom i lošem. Čak i ljutite i zbunjene face mogu da budu divan trenutak sačuvan u vremenu i na foto-papiru.

Na kraju, pobrinite se da sve fotografije lepo i dostojno prikažete. Izrada fotografija je završna faza svake foto-sesije. Najupečatljivije slike izradite u velikom formatu i okačite na zid u porodičnom domu ili napravite predivan foto-book ili foto-album koji ćete s ponosom pokazivati svojim prijateljima.